Mätt i magen och "Tema saffran"
Sitter här på ektion i skolan och borde verkligen arbeta mer med arbetet som s ka vara inne på måndag, men jag kände för att slänga in ett inägg här i bloggen först.
Jag och min classmate var alldeles nyss på lunch vilket var en blandning av pasta med olika såser. Det var faktiskt riktigt gott, i alla fall för en pastaälskare som jag:)
Apropå min kära classmate, hon har gått runt och snackat om saffran en längre tid nu, och visst är det gott?! Tänkte därför tillägna denna vecka åt just saffran. Har du några seciella recept som innefattar saffran, feel free to send it to me!
Tänkte börja med en gammal hederlig följeslagare: Lussekatten! (recept från tasteline.com)
Du behöver:
Gör så här:
(Ca 50 st Lussekatter)
Lussekatter
1.Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
Hope you enjoy:)
/S
Jag och min classmate var alldeles nyss på lunch vilket var en blandning av pasta med olika såser. Det var faktiskt riktigt gott, i alla fall för en pastaälskare som jag:)
Apropå min kära classmate, hon har gått runt och snackat om saffran en längre tid nu, och visst är det gott?! Tänkte därför tillägna denna vecka åt just saffran. Har du några seciella recept som innefattar saffran, feel free to send it to me!
Tänkte börja med en gammal hederlig följeslagare: Lussekatten! (recept från tasteline.com)
Du behöver:
1 paket | jäst, (50 g) gärna för söta degar | |
100 gram | smör, eller margarin | |
5 dl | mjölk | |
250 gram | kesella, gärna kesella lätt | |
2 påse | saffran, (1 g) | |
1,5 dl | sirap, gärna baksirap | |
0,5 tsk | salt | |
1 kg | Kungsörnen Kärnvetemjöl, ca (1.7 liter) | |
Garnering till Lussekatter | ||
russin | ||
Pensling | ||
1 st | ägg |
Gör så här:
(Ca 50 st Lussekatter)
Lussekatter
1.Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
Hope you enjoy:)
/S
Kommentarer
Postat av: Classmate
hahah! :)
Trackback