Nytt tema!
Halloj!
Ny vecka nytt tema! Denna vecka tänkte jag ha Italienskt tema på maten/bakningen jag skriver om. Har du något recept som du vill dela med dig av är det bara att skriva:)
Tänkte börja med ett recept på Lasagne.
Gör så här:
1. Stek den skivade svampen i smör och låt den bli kall. Mixa kycklingkött
och salt i matberedare. Tillsätt grädde och persilja och fortsätt mixa till en slät färs. Ställ in färsen i kylen.
2. Klipp till pastaplattorna så att de passar i en limpform à 2 l. Smörj
formen. Lägg pastaplattorna på en plåt och ånga av dem i full ånga i några minuter. Varva pastaplattor med kycklingfärs och svamp i limpformen, börja och sluta med en pastaplatta. Tryck till lagren ordentligt.
3. Sätt in termometern så att spetsen hamnar mitt i lasagnen. Ställ
termometern på 75˚ och ugnen på intervallånga 90˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Ta ut lasagnen, låt den svalna och sedan bli helt kall i kylen.
4. Såsen kan du också göra i förväg om du vill. Bryn svampen i smör. Låt den bryna ordentligt så att den får fin färg.
5. Skala och hacka lök och vitlök och låt det steka med svampen mot slutet. Tillsätt buljong och grädde och låt det hela stormkoka ca 10 minuter.
6. Mixa såsen slät och passera i sil. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan du förbereda.
7. Till rotsakssalladen hyvlas morötterna på längden med en osthyvel
eller potatisskalare i tunna, långa skivor. Blanda med späda spenatblad, ärtskott och timjan.
8. När det är dags att servera tar du lasagnen ur formen och skär den
i breda skivor (går bäst kylskåpskall). Värm dem eventuellt i ånga
några minuter. Lägg upp på tallrikar tillsammans med salladen.
Värm såsen (späd med lite mjölk om den verkar tjock), skumma upp den med en stavmixer och häll lite skum på skivorna. Resten av såsen serveras i en skål vid sidan om.
/S
Ny vecka nytt tema! Denna vecka tänkte jag ha Italienskt tema på maten/bakningen jag skriver om. Har du något recept som du vill dela med dig av är det bara att skriva:)
Tänkte börja med ett recept på Lasagne.
800 gram | svamp, färsk i skivor, t ex champinjon, kantarell | |
smör | ||
500 gram | kycklingfilé(er) | |
5 dl | mellangrädde | |
0,5 dl | persilja, hackad | |
150 gram | pastaplattor, färska | |
Sallad | ||
3 st | morötter, i olika färger | |
spenat , färsk | ||
ärtskott | ||
timjan | ||
Skum | ||
200 gram | svamp, färsk, i skivor | |
smör | ||
1 st | Schalottenlök | |
1 st | vitlöksklyfta(or) | |
2,5 dl | hönsbuljong | |
1 dl | grädde | |
salt och peppar | ||
mjöl |
Gör så här:
1. Stek den skivade svampen i smör och låt den bli kall. Mixa kycklingkött
och salt i matberedare. Tillsätt grädde och persilja och fortsätt mixa till en slät färs. Ställ in färsen i kylen.
2. Klipp till pastaplattorna så att de passar i en limpform à 2 l. Smörj
formen. Lägg pastaplattorna på en plåt och ånga av dem i full ånga i några minuter. Varva pastaplattor med kycklingfärs och svamp i limpformen, börja och sluta med en pastaplatta. Tryck till lagren ordentligt.
3. Sätt in termometern så att spetsen hamnar mitt i lasagnen. Ställ
termometern på 75˚ och ugnen på intervallånga 90˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Ta ut lasagnen, låt den svalna och sedan bli helt kall i kylen.
4. Såsen kan du också göra i förväg om du vill. Bryn svampen i smör. Låt den bryna ordentligt så att den får fin färg.
5. Skala och hacka lök och vitlök och låt det steka med svampen mot slutet. Tillsätt buljong och grädde och låt det hela stormkoka ca 10 minuter.
6. Mixa såsen slät och passera i sil. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan du förbereda.
7. Till rotsakssalladen hyvlas morötterna på längden med en osthyvel
eller potatisskalare i tunna, långa skivor. Blanda med späda spenatblad, ärtskott och timjan.
8. När det är dags att servera tar du lasagnen ur formen och skär den
i breda skivor (går bäst kylskåpskall). Värm dem eventuellt i ånga
några minuter. Lägg upp på tallrikar tillsammans med salladen.
Värm såsen (späd med lite mjölk om den verkar tjock), skumma upp den med en stavmixer och häll lite skum på skivorna. Resten av såsen serveras i en skål vid sidan om.
/S
Kommentarer
Trackback