God förmiddag!

Sitter och läser i mammas alla gamla "allt om mat" tidningar. Tänk att man typ hatade dem när man var liten det var såååå tråkigt med mat. Tanken på att behöva laga mat när man blev äldre gjorde mig spyfärdig! Men tänka sig så det kan ändras:)

Igår gjorde jag i ordning kola, som blev väldigt god, och väldigt söt, perfekt för julbordet med andra ord;P

Om ni är intresserade av att ha receptet kanske jag lägger in det lite senare:)

Några nya recept har för övrigt hittat in i min receptsamling. bland andra jornötskakor, pepparkakskakor och några fler. Jag spånade också vidare på pepparkakstemat som råder så här vid jul. Kom å tänka på att man borde kunna göra pepparkaksmuffins med smörkrämsfyllning, låter inte det gott. Tänkte eftersom smör och pepparkakor brukar smaka rätt så gott tillsammans.

Annars sitter jag just nu och väntar på att ugnen ska komma upp i 200 grader så att jag kan rosta hasselnötter och sen rulla in dem i nougat och kanel-kakao. Jag tänkte ta hasselnötter eftersom vi inte hade några mandlar och eftersom jag är allergisk mot mandlar ;P

Vi hörs senare!

/S


Julstök...

Japp precis som rubriken lyder har jag julstökat idag. Jag började med att gå på julmarknad, när jag kom hem senare började jag med att fixa julklappar, och allt slutade med att jag bakade pepparkakor. Jag försöker verkligen få kakorna så tunna som möjligt, men det är så svårt. Antingen blir de för tjocka när de varit i ugnen eller så gör man de så tunna att det inte går att ta upp dem från bordet XD

Men jag tycker nog att de blev rätt bra:) Innan julafton hade jag tänkt att gör egen pepparkaksdeg, idag körde jag med Skogaholms, och det fungerar ju väldigt bra det med.

Jag hade tänkt att baka lite kola sedan, får se hur det går. Ska försöka lägga upp bilder på kakorna jag bakar lite senare någon dag :)

Har förresten fixat en receptsamling nu som jag sparar alla goda (både prövade och icke prövade) recept i! Sitter just nu och river ut recept ur gamla tidningar.

Här kommer ett Pepparkaksrecept för er som vill prova på att göra egen deg denna jul!

Du behöver (ca 200 st)
1 1/2 hg smör
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 l vetemjöl

Gör så här
Rör smör (eller margarin) socker och sirap smidigt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet. Arbeta degen smidig på bakbordet. Låt vila över natten. Kavla ut degen ganska tunt och tag ut kakor med mått (formar) Dessa överföres till plåt och gräddas vid 250 grader i ca 4 min.


Tänk på att degen ska vila över natten!

Återkommer senare!

/S










Leilas jul!

Någon som såg Leilas jul igår?
Jag gjorde det i alla fall, åhh vad jag blev sugen på att baka allt det hon gjorde! Speciellt mandlarna inlindade i nougat och rullade i kanel och kakao. Allt såg så väldigt lätt ut! Ska nog ta och inhandla nougat imorn så att man kan testa att göra det.
Det märks att det börjar lacka mot jul nu. Mysigt med julemat tycker i alla fall jag ;)

Här är några recept från Leilas program igår. Recepten och massor med andra finns också på www.recept.nu

Ingredienser

1 dl sötmandlar
2/3 blocknougat, a 250 g
1 ½ msk mald kanel
1 ½ msk kakao av hög kvalitet


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rosta mandlarna på en plåt i cirka 10 minuter. Låt dem svalna.

3. Blanda kanel och kakao i en liten skål.

4. Rulla in dem i ett tunt lager nougat och rulla mandlarna i kakaoblandningen.

5. Ställ mandlarna i kylen och servera dem kylda.



http://recept.nu/1.274787/leila_lindholm/efterratter_godis/leilas_mandlar_fran_barcelona

_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser

100 100 g ljus mjölkchoklad
1 1 block (250 g) nougat
1 1 burk (350 g) nutella
1 1 l cornflakes
300 300 g mörk kvalitetschoklad 70 %



Gör så här

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.

6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).

http://recept.nu/1.274773/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/leilas_cornflakes_crisps
___________________________________________________________________________________________

/S


Dagens mat...

En liten uppsamling av dagens maträtter tänkte jag hinna med!

Till Frukost: Eldoradobröd(Tror jag;P) utan något socker, dessutom väldigt mörkt bröd så jag antar att det är grymt nyttigt ;) Sen drack jag ett glas juice från Willys egna märke (inte alls så pjåkigt, även om jag föredrar Tropicana) Detta åt jag med smör och ost, favvopåläggen all time! En vitamintablett slank även den ner i min mage, allt för att hålla sig på topp!

Till Lunch: Jag och min classmate tog os en tripp till skolans matsal och upptckte att det var kassler på wokade grönsaker med potatis eller potatismos. Jag tog mina kasslerbitar, potatis och en slev (Ja, grönsakerna var mer som en gryta!) wokade grönsaker. När vi väl satt oss för att prova på den nya lite främmande maten (speciellt grönsakerna) upptäckte både jag och min classmate att den var väldigt kryddad, men faktiskt helt ok. På detta toppade jag med två hårdmackor, en med smör och en utan någonting, ett glas mjölk och ett glas vatten.

Till middag: Bulgur med grönsaker, korv och kyckling, alldelles perfekt för en hungrig mage som min, efter en skoldag. Tack mamma! Dessutom hade mamma köpt sesamkakor till mig, mums!http://www.mediabanken.se/netxtraean/image.aspx?opvno=RpeyZ9MhXXHtgDqxG0Y5sA%3D%3D&itype=jpg150p

Utkast: Välkommen in ...

Välkommen in i mitt online kitchen!
Här tänkte jag lägga upp recept av alla des slag. Allt från pasta med tonfiskröra till julkola!

By the way, har du några recept du skulle vilja dela med dig av, please send it to me!

Hope you enjoy!

/S

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0