God morgon
Tjena tjena mittbena (Och alla andra)
jag känner att det varit lite dålig uppdatering på sistone men så an det va, väl?
Igår åt jag iaf något väldigt gott till middag. innan jag sprang iväg på morgonen ropade jag till mamma att jag skulle vilja ha couscous och köttbullar till middag. Snäll som min mamma är gjorde homn det åt mig och stekte även svamp och tog fram olika grönsaker. Jag delade köttbullarna i små delar och blandade i det o couscousen sen la jag också i svapen och majs, supergott och superenkelt blev det:)
Dagens italienska recept kommer lite senare, håll ut;P
/S
jag känner att det varit lite dålig uppdatering på sistone men så an det va, väl?
Igår åt jag iaf något väldigt gott till middag. innan jag sprang iväg på morgonen ropade jag till mamma att jag skulle vilja ha couscous och köttbullar till middag. Snäll som min mamma är gjorde homn det åt mig och stekte även svamp och tog fram olika grönsaker. Jag delade köttbullarna i små delar och blandade i det o couscousen sen la jag också i svapen och majs, supergott och superenkelt blev det:)
Dagens italienska recept kommer lite senare, håll ut;P
/S
Ciao Ciao!
Goder morgon kära läsare!
Hoppas ni har en trevlig morgon. Själv sitter jag i skolan och stretar med arbeten, kände mig väldigt trött när jag begav mig till skolan idag, men för ovanlighetens skull behövde jag inte stressa (Det är ovanligt för att vara mig)
Dagens Italienska recept blir på räkrisotto!
1 Koka upp vatten och blanda ut buljongen. Ställ den bredvid spisen.
2 Skala och finhacka löken. Värm en tjockbottnad gryta, håll i oljan och löken och stek långsamt tills löken mjuknar.
3 Höj värmen lite och häll i riset. Stek riset tills det är genomskinligt och grytan är nästan torr så att riset rostas. Det får inte bli brynt.
4. Slå på vinet och låt det sugas upp av riset.
5. Slå på en slev varm buljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna.
4. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och blanda ner i det färdigkokta riset. Smaka av med salt och peppar.
Variationer:
Svamprisotto: Byt ut buljongen mot svampbuljong. Fräs schalottenlök och lite god svamp i smör. Blanda svampen i det färdigkokta riset. Martini bianco istället för vitt vin.
Delux:
Tryffelolja lyfter smaken ett par snäpp på risotto och även pastarätter som innehåller parmesan och grädde. Ett par stänk gör dig till kvällens hjälte.
Smaklig Måltid /S
Hoppas ni har en trevlig morgon. Själv sitter jag i skolan och stretar med arbeten, kände mig väldigt trött när jag begav mig till skolan idag, men för ovanlighetens skull behövde jag inte stressa (Det är ovanligt för att vara mig)
Dagens Italienska recept blir på räkrisotto!
2 msk | olivolja | |
1 st | Schalottenlök | |
4 dl | arborioris | |
20 gram | smör | |
2 dl | vitt vin | |
0,5 l | hönsbuljong, (eller skaldjursbuljong) | |
100 gram | parmesanost | |
2 dl | gröna ärtor | |
250 gram | sockerärter | |
500 gram | räkor | |
salt och peppar |
1 Koka upp vatten och blanda ut buljongen. Ställ den bredvid spisen.
2 Skala och finhacka löken. Värm en tjockbottnad gryta, håll i oljan och löken och stek långsamt tills löken mjuknar.
3 Höj värmen lite och häll i riset. Stek riset tills det är genomskinligt och grytan är nästan torr så att riset rostas. Det får inte bli brynt.
4. Slå på vinet och låt det sugas upp av riset.
5. Slå på en slev varm buljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna.
4. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och blanda ner i det färdigkokta riset. Smaka av med salt och peppar.
Variationer:
Svamprisotto: Byt ut buljongen mot svampbuljong. Fräs schalottenlök och lite god svamp i smör. Blanda svampen i det färdigkokta riset. Martini bianco istället för vitt vin.
Delux:
Tryffelolja lyfter smaken ett par snäpp på risotto och även pastarätter som innehåller parmesan och grädde. Ett par stänk gör dig till kvällens hjälte.
Smaklig Måltid /S
Nytt tema!
Halloj!
Ny vecka nytt tema! Denna vecka tänkte jag ha Italienskt tema på maten/bakningen jag skriver om. Har du något recept som du vill dela med dig av är det bara att skriva:)
Tänkte börja med ett recept på Lasagne.
Gör så här:
1. Stek den skivade svampen i smör och låt den bli kall. Mixa kycklingkött
och salt i matberedare. Tillsätt grädde och persilja och fortsätt mixa till en slät färs. Ställ in färsen i kylen.
2. Klipp till pastaplattorna så att de passar i en limpform à 2 l. Smörj
formen. Lägg pastaplattorna på en plåt och ånga av dem i full ånga i några minuter. Varva pastaplattor med kycklingfärs och svamp i limpformen, börja och sluta med en pastaplatta. Tryck till lagren ordentligt.
3. Sätt in termometern så att spetsen hamnar mitt i lasagnen. Ställ
termometern på 75˚ och ugnen på intervallånga 90˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Ta ut lasagnen, låt den svalna och sedan bli helt kall i kylen.
4. Såsen kan du också göra i förväg om du vill. Bryn svampen i smör. Låt den bryna ordentligt så att den får fin färg.
5. Skala och hacka lök och vitlök och låt det steka med svampen mot slutet. Tillsätt buljong och grädde och låt det hela stormkoka ca 10 minuter.
6. Mixa såsen slät och passera i sil. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan du förbereda.
7. Till rotsakssalladen hyvlas morötterna på längden med en osthyvel
eller potatisskalare i tunna, långa skivor. Blanda med späda spenatblad, ärtskott och timjan.
8. När det är dags att servera tar du lasagnen ur formen och skär den
i breda skivor (går bäst kylskåpskall). Värm dem eventuellt i ånga
några minuter. Lägg upp på tallrikar tillsammans med salladen.
Värm såsen (späd med lite mjölk om den verkar tjock), skumma upp den med en stavmixer och häll lite skum på skivorna. Resten av såsen serveras i en skål vid sidan om.
/S
Ny vecka nytt tema! Denna vecka tänkte jag ha Italienskt tema på maten/bakningen jag skriver om. Har du något recept som du vill dela med dig av är det bara att skriva:)
Tänkte börja med ett recept på Lasagne.
800 gram | svamp, färsk i skivor, t ex champinjon, kantarell | |
smör | ||
500 gram | kycklingfilé(er) | |
5 dl | mellangrädde | |
0,5 dl | persilja, hackad | |
150 gram | pastaplattor, färska | |
Sallad | ||
3 st | morötter, i olika färger | |
spenat , färsk | ||
ärtskott | ||
timjan | ||
Skum | ||
200 gram | svamp, färsk, i skivor | |
smör | ||
1 st | Schalottenlök | |
1 st | vitlöksklyfta(or) | |
2,5 dl | hönsbuljong | |
1 dl | grädde | |
salt och peppar | ||
mjöl |
Gör så här:
1. Stek den skivade svampen i smör och låt den bli kall. Mixa kycklingkött
och salt i matberedare. Tillsätt grädde och persilja och fortsätt mixa till en slät färs. Ställ in färsen i kylen.
2. Klipp till pastaplattorna så att de passar i en limpform à 2 l. Smörj
formen. Lägg pastaplattorna på en plåt och ånga av dem i full ånga i några minuter. Varva pastaplattor med kycklingfärs och svamp i limpformen, börja och sluta med en pastaplatta. Tryck till lagren ordentligt.
3. Sätt in termometern så att spetsen hamnar mitt i lasagnen. Ställ
termometern på 75˚ och ugnen på intervallånga 90˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Ta ut lasagnen, låt den svalna och sedan bli helt kall i kylen.
4. Såsen kan du också göra i förväg om du vill. Bryn svampen i smör. Låt den bryna ordentligt så att den får fin färg.
5. Skala och hacka lök och vitlök och låt det steka med svampen mot slutet. Tillsätt buljong och grädde och låt det hela stormkoka ca 10 minuter.
6. Mixa såsen slät och passera i sil. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan du förbereda.
7. Till rotsakssalladen hyvlas morötterna på längden med en osthyvel
eller potatisskalare i tunna, långa skivor. Blanda med späda spenatblad, ärtskott och timjan.
8. När det är dags att servera tar du lasagnen ur formen och skär den
i breda skivor (går bäst kylskåpskall). Värm dem eventuellt i ånga
några minuter. Lägg upp på tallrikar tillsammans med salladen.
Värm såsen (späd med lite mjölk om den verkar tjock), skumma upp den med en stavmixer och häll lite skum på skivorna. Resten av såsen serveras i en skål vid sidan om.
/S
Sorry
Ledsen för dålig uppdatering. Har inte riktigt prioriterat bloggen, fy fy. Nu har jag iaf så gott som skrivit klart mitt arbete som ska vara klart till på måndag, har suttit med det i tre timmar nu, så jag känner mig ganska duktig;p
Om jag orkar nu ikväll tänkte jag baka saffransbiskvier, ni vet de jag skrev om för några dagar sedan.
Och eftersom det fortfarande är tema saffran tillägnat min vänliga vän kommer är ännu ett recept med saffran i:
Om jag orkar nu ikväll tänkte jag baka saffransbiskvier, ni vet de jag skrev om för några dagar sedan.
Och eftersom det fortfarande är tema saffran tillägnat min vänliga vän kommer är ännu ett recept med saffran i:
Kladdkaka med saffranskokta päron (24 bitar)
1. Skala päronen, halvera och kärna ur dem och skär dem i klyftor. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Koka upp det tillsammans med resterande socker samt vatten i en kastrull. Lägg ner päronklyftorna och låt koka i tre minuter. Ta av plattan från spisen och låt päronen svalna i lagen.
2. Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsform (ca 20x30 cm).
3. Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, muscovadosocker, ägg, mjöl och kardemumma med en slev till en slät smet. Använd inte elvisp. Häll smeten i formen.
4. Ta upp päronklyftorna ur lagen och tryck ner dem i kaksmeten.
5. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Skär kakan i bitar och pudra över florsocker.
/S
4 st | päron, gärna gråpäron | |
1 paket | saffran, (1/2 g) | |
1 dl | strösocker | |
3 dl | vatten | |
Kaka | ||
200 gram | smör | |
4 dl | strösocker | |
2 dl | muscovadosocker, mörkt | |
4 st | ägg | |
6 dl | vetemjöl | |
1 msk | kardemumma, malen |
1. Skala päronen, halvera och kärna ur dem och skär dem i klyftor. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Koka upp det tillsammans med resterande socker samt vatten i en kastrull. Lägg ner päronklyftorna och låt koka i tre minuter. Ta av plattan från spisen och låt päronen svalna i lagen.
2. Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsform (ca 20x30 cm).
3. Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, muscovadosocker, ägg, mjöl och kardemumma med en slev till en slät smet. Använd inte elvisp. Häll smeten i formen.
4. Ta upp päronklyftorna ur lagen och tryck ner dem i kaksmeten.
5. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Skär kakan i bitar och pudra över florsocker.
/S
Goder morgon!
Sitter här och väntar på att min lektion ska börja kl 10:00. Eller egentligen väntar jag på V. Hon har nämligen en lektion mer än mig dessa dagar, poor her ;P Sen ska vi iaf vandra tillsammans till antarktis (You know what I mean)
För övrigt tittade jag på Leila bakar igår, och hon gjorde, som vanligt, en massa saker som såg alldeles otroligt smaskiga ut. Måste bara få tid till att göra dem innan jul, eller iaf innan året är slut: S
Nu den senaste tiden har det varit väääldigt mycket bak i bloggen, tänkte därför slänga in ett recept( Såklart saffransrecept:P) på persiskt saffransris. Det är ooootroligt gott!
Du behöver (till 4 personer)
För övrigt tittade jag på Leila bakar igår, och hon gjorde, som vanligt, en massa saker som såg alldeles otroligt smaskiga ut. Måste bara få tid till att göra dem innan jul, eller iaf innan året är slut: S
Nu den senaste tiden har det varit väääldigt mycket bak i bloggen, tänkte därför slänga in ett recept( Såklart saffransrecept:P) på persiskt saffransris. Det är ooootroligt gott!
Du behöver (till 4 personer)
0,5 l | basmatiris | |
2 l | vatten | |
2 tsk | salt | |
1,5 msk | olja | |
1,5 msk | smör | |
1,5 dl | potatis(ar) | |
2 msk | zereshk | |
0,33 påse | saffran | |
13,5 gram | mandel | |
26,75 gram | pistagemandlar |
Gör så här:
1. Skölj och blöttlägg riset i minst 1/2 timme i lättsaltat vatten.
2. Koka upp 2 lite vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
3. Häll bort risvattnet och tillsätt riset i det kokande vattnet. Tillsätt 1/2 msk salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 min, riset ska fortfarande ha en hård kärna.
4. Skala och skiva under tiden potatisen i ½ cm-tjocka skivor.
5. Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
6. Hetta upp 2 msk olja i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun.
7. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över smör. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
8. Blanda saffranet med 1 msk hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda någon dl av det kokta riset med detta. Blanda det smörfrästa berberisen och saffranriset. Garnera riset med detta, de strimlade mandeln överst på riset, och potatisskivorna runt om.
Tips: Du kan även koka riset som du brukar göra och garnera den på persiskt sätt.
/S
1. Skölj och blöttlägg riset i minst 1/2 timme i lättsaltat vatten.
2. Koka upp 2 lite vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
3. Häll bort risvattnet och tillsätt riset i det kokande vattnet. Tillsätt 1/2 msk salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 min, riset ska fortfarande ha en hård kärna.
4. Skala och skiva under tiden potatisen i ½ cm-tjocka skivor.
5. Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
6. Hetta upp 2 msk olja i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun.
7. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över smör. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
8. Blanda saffranet med 1 msk hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda någon dl av det kokta riset med detta. Blanda det smörfrästa berberisen och saffranriset. Garnera riset med detta, de strimlade mandeln överst på riset, och potatisskivorna runt om.
Tips: Du kan även koka riset som du brukar göra och garnera den på persiskt sätt.
/S
Plugg...
Sitter här med skolarbeten som ska vara inlämnade nästa vecka, bläääää vad det är tråkigt. Hade mycket hellre gjort något roligare. Men det är väl sånt här man måste ta sig igenom under sin barndom ;)
Hörde av mamma att det är Leila bakar idag på TV4 plus kl 21:00-21:30. Hon skulle visst göra pepparkakshus, så jag tänker absolut titta!
Innan jag återgår till skolarbetet slänger jag in ännu ett saffransrecept!
Du behöver
Hörde av mamma att det är Leila bakar idag på TV4 plus kl 21:00-21:30. Hon skulle visst göra pepparkakshus, så jag tänker absolut titta!
Innan jag återgår till skolarbetet slänger jag in ännu ett saffransrecept!
Mjuk saffranskaka med snötäcke och lingon
Du behöver
50 gram | smör | |
1,25 dl | mjölk | |
2 st | ägg | |
2 dl | socker | |
1 paket | saffran, (1/2 g) | |
3 dl | vetemjöl | |
1,5 tsk | bakpulver | |
Till formen | ||
smör | ||
mjöl | ||
Garnering | ||
50 gram | philadelphiaost | |
1,5 dl | florsocker | |
1 tsk | vaniljsocker | |
1 msk | lingon |
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en sockerkaksform.
2. Smält smöret och häll ner mjölken. Vispa ägg, socker och saffran pösigt och vänd ner i mjölkblandningen.
3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat.
4. Blanda philadelphiaosten med flor- och vaniljsockret. Ringla frostingen över saffranskakan och toppa med lingon.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en sockerkaksform.
2. Smält smöret och häll ner mjölken. Vispa ägg, socker och saffran pösigt och vänd ner i mjölkblandningen.
3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat.
4. Blanda philadelphiaosten med flor- och vaniljsockret. Ringla frostingen över saffranskakan och toppa med lingon.
God morgon!
God morgon läsare! Hoppas ni har haft en trevlig natt. Jag sitter här med bloggen och ska strax gå och äta frukost.
Här kommer saffransrecept nr 3!
Det är ett par sega saffranssnittar (http://www.tasteline.com/)
Du behöver: (Till ca 30 kakor)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om tills det blir gult.
3. Rör smör och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
4. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna.
5. Grädda i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.
Vi hörs senare!
/S
Här kommer saffransrecept nr 3!
Det är ett par sega saffranssnittar (http://www.tasteline.com/)
Du behöver: (Till ca 30 kakor)
1 paket | saffran, (1/2 g) | |
0,75 dl | socker | |
1 msk | vatten | |
2 msk | ljus sirap | |
100 gram | smör, rumsvarmt | |
3,5 dl | vetemjöl | |
1 tsk | bakpulver |
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om tills det blir gult.
3. Rör smör och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
4. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna.
5. Grädda i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.
Vi hörs senare!
/S
Saffran nr 2
Eftersom jag har saffranstema denna vecka kommer här dagens andra saffransrecept:)
När jag idag surfade runt på tastelines hemsida upptäckte jag en saffransbiskvi som såg helt underbart god ut. Och nu får ni också ta del av den! Testar du att göra den får du mer än gärna höra av dig och berätta hur den blev, jag tror att jag kanske testar den i juletiderna!
Du behöver (22 biskvier)
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Riv mandelmassan. Blanda med strösocker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa.
3. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med cirka en femkronas storlek. Gör dem inte för stora, eftersom de kommer att flyta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter.
4. När kakorna är färdiggräddade, lossa dem genast från plåten och låt kallna.
5. Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet.
6. Vänd kakorna upp och ner så att den platta undersidan kommer uppåt. Bred på saffranssmörkrämen i en toppig form. Låt stå i kylskåp i minst en timme.
7. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och förvara kakorna i kylskåp.
När jag idag surfade runt på tastelines hemsida upptäckte jag en saffransbiskvi som såg helt underbart god ut. Och nu får ni också ta del av den! Testar du att göra den får du mer än gärna höra av dig och berätta hur den blev, jag tror att jag kanske testar den i juletiderna!
Du behöver (22 biskvier)
200 gram | mandelmassa | |
1 dl | strösocker | |
1 st | äggvita(or) | |
Saffranssmörkräm | ||
100 gram | smör | |
11,5 dl | florsocker | |
1 paket | saffran, (1/2 g) | |
1 st | äggula(or) | |
Garnering | ||
250 gram | vit blockchoklad |
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Riv mandelmassan. Blanda med strösocker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa.
3. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med cirka en femkronas storlek. Gör dem inte för stora, eftersom de kommer att flyta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter.
4. När kakorna är färdiggräddade, lossa dem genast från plåten och låt kallna.
5. Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet.
6. Vänd kakorna upp och ner så att den platta undersidan kommer uppåt. Bred på saffranssmörkrämen i en toppig form. Låt stå i kylskåp i minst en timme.
7. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och förvara kakorna i kylskåp.
Mätt i magen och "Tema saffran"
Sitter här på ektion i skolan och borde verkligen arbeta mer med arbetet som s ka vara inne på måndag, men jag kände för att slänga in ett inägg här i bloggen först.
Jag och min classmate var alldeles nyss på lunch vilket var en blandning av pasta med olika såser. Det var faktiskt riktigt gott, i alla fall för en pastaälskare som jag:)
Apropå min kära classmate, hon har gått runt och snackat om saffran en längre tid nu, och visst är det gott?! Tänkte därför tillägna denna vecka åt just saffran. Har du några seciella recept som innefattar saffran, feel free to send it to me!
Tänkte börja med en gammal hederlig följeslagare: Lussekatten! (recept från tasteline.com)
Du behöver:
Gör så här:
(Ca 50 st Lussekatter)
Lussekatter
1.Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
Hope you enjoy:)
/S
Jag och min classmate var alldeles nyss på lunch vilket var en blandning av pasta med olika såser. Det var faktiskt riktigt gott, i alla fall för en pastaälskare som jag:)
Apropå min kära classmate, hon har gått runt och snackat om saffran en längre tid nu, och visst är det gott?! Tänkte därför tillägna denna vecka åt just saffran. Har du några seciella recept som innefattar saffran, feel free to send it to me!
Tänkte börja med en gammal hederlig följeslagare: Lussekatten! (recept från tasteline.com)
Du behöver:
1 paket | jäst, (50 g) gärna för söta degar | |
100 gram | smör, eller margarin | |
5 dl | mjölk | |
250 gram | kesella, gärna kesella lätt | |
2 påse | saffran, (1 g) | |
1,5 dl | sirap, gärna baksirap | |
0,5 tsk | salt | |
1 kg | Kungsörnen Kärnvetemjöl, ca (1.7 liter) | |
Garnering till Lussekatter | ||
russin | ||
Pensling | ||
1 st | ägg |
Gör så här:
(Ca 50 st Lussekatter)
Lussekatter
1.Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC(fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. (Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk.
Hope you enjoy:)
/S